Praktijk rijles voor het autorijbewijs

…snel beginnen met autorijlessen!

Een rijopleiding is een belangrijke investering. Om jouw geld zo goed mogelijk te besteden dien je een verstandige keuze te maken voor een rijschool. Laat je goed informeren!

Allereerst willen we jou adviseren een afspraak te maken voor een gesprek op de rijschool. Tijdens dit gesprek krijg je ons theorielokaal, de administratie enz. te zien. Ook wordt tijdens dit gesprek (waarbij we graag zien dat jouw ouders/verzorgers aanwezig zijn indien je minderjarig bent) gevraagd naar jouw wensen. Wil je één keer of meerdere autorijlessen per week, een spoedcursus en/of theorielessen volgen.

Na een persoonlijk advies van onze medewerkers kun je kiezen om de rijopleiding in losse lessen te volgen. Na het rijden van een intest krijg je een advies op maat en kun je kiezen voor losse rijlessen met een Tussentijdse Toets en praktijkexamen. We passen de planning van de rijopleiding aan jouw eigen tempo aan.

Je ontvangt inloggegevens voor jou persoonlijke APP om in ons plansysteem PlanGo mee te kunnen kijken naar jouw eigen planning en vorderingen, je ziet dus in een oogopslag hoe het gaat. Tevens kunnen wij middels deze software (app) huiswerkopdrachten geven. Hiermee kun je je alvast voorbereiden op iedere rijles en is het mogelijk om tijd in de rijles te besparen. Uiteraard krijg je bij ons les van 1 instructeur die je van a-z begeleid naar jouw examen!

Alle afspraken worden netjes digitaal gefactureerd in stappen van 10 rijlessen vooruit.

Wij luisteren graag naar jouw wensen en passen ons daarop aan!

In onderstaande filmpjes zie je hoe het praktijkexamen gaat en waar je op moet letten bij het examen. Hieronder kun je alles nog eens nalezen. Onder 3. De examenrit vind je een filmpje met 7 tips van de examinator.

Het examen duurt in totaal 55 minuten. Het bestaat uit de volgende onderdelen:

1. Voor het examen

In het CBR-examencentrum maak je kennis met de examinator. Die legt uit hoe je examen verloopt en controleert:

  • de uitnodiging voor je examen
  • je identiteitsbewijs
  • of je bent geslaagd voor je theorie-examen
  • of je het formulier Zelfreflectie ingevuld hebt; na de examenrit bespreekt de examinator dit formulier met je

In de meeste gevallen mag je instructeur meerijden tijdens het praktijkexamen. Soms is dit niet mogelijk, omdat er een tweede medewerker van het CBR meerijdt, bijvoorbeeld een examinator in opleiding. Je instructeur is dan wel bij het begin- en eindgesprek aanwezig.

2. Op het parkeerterrein

  • Op het parkeerterrein doe je een ogentest. Je leest het kenteken van een stilstaande auto op ongeveer 25 meter afstand.
  • Als voorbereiding op de rit kan de examinator jou enkele vragen stellen over de auto. Bijvoorbeeld over het checken van de motorvloeistof of de lampjes op het dashboard.

3. De examenrit

De examenrit duurt ongeveer 35 minuten. Je rijdt voor een deel zelfstandig naar een bepaalde bestemming. Voor het andere deel rijd je op aanwijzingen van de examinator. Die kijkt of je veilig en zelfstandig rijdt. Daarbij let hij onder meer op de beheersing van de auto, kijkgedrag en voorrang verlenen. Dat geldt voor alle zeven examenonderdelen.

De 7 tips op een rijtje:

4. De uitslag

Direct na afloop van de rit krijg je in het CBR-examencentrum te horen of je geslaagd bent.

Ben je geslaagd?

Dan kun je ná de examendag je rijbewijs aanvragen bij de gemeente waar je woont.

Ben je gezakt?

Van de examinator hoor je waar je nog aan moet werken voor de volgende keer. Op het uitslagformulier kun je dat terugzien samen met je instructeur. Begin dan zo snel mogelijk weer met lessen als voorbereiding op het herexamen. Dat verloopt hetzelfde als het eerste examen.

Alleen als je binnen 5 jaar 4 keer of vaker bent gezakt voor je rijexamen, gaat het anders. Dan krijg je elke volgende keer een speciaal examen.

Langer wachten na afgebroken examen

Als de examinator je rijexamen afbreekt vanwege verkeersgevaarlijk gedrag, krijg je te maken met een langere wachttijd. Dan kun je pas na 6 weken herexamen doen bij het CBR, om je rijvaardigheid op peil te brengen. Normaal is de verplichte wachttijd 2 weken als je bent gezakt.

Wil jij meer informatie over het volgen van rijlessen of een vrijblijvend intakegesprek afspreken? Neem dan gerust contact met ons op via:

Tel: 077-3515761
Email: info@janchristis.nl

Back to Top